Hangi Tarihlerde Olur

1) Kuzey Yarım kürede yaklaşık olarak 20 Mart İlkbahar Ekinoksu – 23 Eylül Sonbahar Ekinoksu
2) Güney Yarım kürede yaklaşık olarak 20 Mart Sonbahar Ekinoksu – 23 Eylül İlkbahar Ekinoksu.

Not: Günler tahmini yaklaşık olarak belirtilmiştir. 2007 yılında mart ekinoksu 21 mart tarihinde gerçekleşmiştir. Ekinoks günleri gece-gündüz eşit olduğundan tarih boyunca insanlar tarafından çeşitli amaçlarla kutlanmış ve anlamlar yüklenmiştir. Örneğin; Dünya Hikaye Anlatma günü Kuzey yarım kürede ilkbahar ekinoksu günü olarak kutlanır. Başka bir örnek: Bir çok Arap ülkesinde Anneler Günü, Mart ekinoksunda kutlanır.

Ekinoks (gün tün eşitliği ya da ılım olarak da bilinir), Güneş ışınlarının Ekvator’a dik vurması sonucunda aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği an. Gündüz ile gecenin eşit olması durumudur. Yılda iki kez tekrarlanır.

23 Eylül durumu: Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°’lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’de gündüzler, gecelerden uzun olmaya başlar.

Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi olur. Bu tarih Güney Yarım Küre’de İlkbahar, Kuzey Yarım Küre’de Sonbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz birbirine eşit olur. Bu tarih Kuzey Kutup Noktası’nda altı aylık gecenin, Güney Kutup Noktası’nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.

ekinoks-nedir

21 Mart durumu: Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°’lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar.

Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi olur. Bu tarih Güney Yarım Küre’de Sonbahar, Kuzey Yarım Küre’de İlkbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur. Bu tarih Güney Kutup Noktası’nda altı aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası’nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır. Umarım verimli bir bilgi olmuştur, yorumlarınızı bırakırsanız değerlendireceğiz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz