PATLAYAN TEK ŞEY ELEKTRONİK SİGARA SATIŞI DEĞİL..

Elektronik sigara pazarında patlayan tek şey elektronik sigaranın  popülerliği değil.

E-sigarayı çalıştıran, vaping kalem olarak da bilinen lityum-iyon piller, dişleri kesip omurgayı kırmak için yeterli kuvvetle patlayabilir. Yaralı kullanıcılar adına açılan dava sonuçlarına göre, başarısız bir pilden ateş alevleri cilt grefti gerektiren yanıklara neden olabilir.

Washington Township’li Scott Becker, cebinde bu lityum-iyon bataryası patladığında kalçasına üçüncü derece yanıklar meydana geldi.
(Fotoğraf: Scott Becker izniyle)

Washington Havzası’ndan 46 yaşındaki Scott Becker, geçen sene sağ kalçasında üçüncü dereceden bir yanık yaşayan vatka tezgahında kullandığı pilin cebinde patladığında “Sanki havada bir havai fişek patlaması gibiydi” dedi.

Michigan Üniversitesi’ndeki Trauma Burn Center’daki yaralanma önleme ve topluluk sosyal yardımlarının genel müdürü Karla Klas, ”Becker gibi yaralanmalar daha yaygın hale geliyor.” dedi.

Klas: “Çok derin yanıklar görüyoruz” dedi.

Karla Klas, geçen ay American Burn Association’ın yıllık konferansta yaptığı konuyla ilgili bir sunum yaptı. Elçi, e-sigara patlamasından kaynaklanan ölümlerden haberleri olmamakla birlikte, yaklaşık 20 yanık merkezine gönderilen resmi olmayan bir anket sonucunda hastaneye kaldırılması gerekecek kadar vahim derecede yaklaşık 300 yeni yanık vakasını tespit ettiğini belirtti.

Washington Eyaletinde, 46 yaşındaki Scott Becker, geçen sene sağ kalçasında , E-Sigara bataryasında meydana gelen patlamadan dolayı üçüncü derece yanık oluşmuştu.
(Fotoğraf: Scott Becker)

Klass, “Sadece yanıklar değil, pillerde bulunan kimyasallar yüzünden, termal yanıkların üstünde kimyasal bir yanma yaşıyormuş gibi” dedi.

Federal Havacılık İdaresi, yangın riski nedeniyle cihazları bagajdan yasakladı.

American Vaping Association’ın başkanı Gregory Conley, “Kullanıldıklarında ve şarj edildiğinde, bu lityum iyon piller benzer diğer pilleri kullanan diğer ürünlerle aynı riski taşıyor” dedi.

Üçüncü Derecede Yanık

Yasayı öğrenmeden önce makine mühendisi olarak görev yapan Mueller, zayıf üretim nedeniyle ya da madeni paralar, anahtarlar ya da mücevher gibi eşyaların, cebinde metalle temas etmesi halinde pillerin kısa devre yapabileceğini söyledi.

Becker de dahil olmak üzere üç yaralanma mağduru adına dava açan Farmington Hills avukatlarından Wolfgang Mueller “Bu çok nadir olsalar bile bu şeyler çok tehlikeli oluyor, yaralarsa korkunç düzeyde” dedi.

Kanton’daki 35 yaşındaki Sean Ritz, 22 Eylül 2016’da cebinde elektronik bir batarya patladığında sol bacağında 3. derece yanıklar yaşamıştı. (Fotoğraf: Sean Ritz’in izniyle)

Sean Ritz, 22 Ekim’de pil patladığında evde oturuyordu. Gününü hamile karısıyla yeni taşındığı bir evde geçirirken, pil patladığında bodrum katında, bazı eşya düzenlemeleriyle uğraşıyordu.
Ritz, ”Çok yüksek bir ses duydum, Bu çok korkutucuydu. Ses çok yüksekti, odadan duman çıkıyordu” dedi.

Eşi, kot pantolonunu çıkarmaya çalışırken dehşet içinde kaldı. Bacağı aşağıya 3. derece yanıklarla doluydu.

Ritz, “ızgarada çok uzun süre bıraktığınız bir Hot Dog gibi görünüyordu; tamamen siyah” dedi. Ritz, yoğun bakımda da 4 gün dahil olmak üzere Michigan Üniversitesi yanık merkezinde 12 gün geçirdi.

Ritz, “Bunlar tehlikeli” dedi. “Eğer bunları bilseydim, kendimi sıkıntıdan kurtulabilirdim.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz