Bu satın alma ve entegrasyona dair tüm detaylar önümüzdeki günlerde Build ve Xamarin Evolve konferanslarında duyurulacak.

Xamarin platformunun en büyük özelliği iOS ve Android platformuna uygulama geliştirirken, C# ve .Net kullanarak geliştiriyor olması. 3 platform için farklı farklı dillerde 3 farklı uygulama geliştirmek yerine Xamarin ile tek bir kod ile tüm platformdaki kullanıcılara erişebiliyorsunuz. Aynı zamanda Xamarin aracılığı ile Apple Watch, Android Wear gibi platformlara da uygulama geliştirebiliyorsunuz.

Bilgi birikimi .NET üzerinde olan firmaların çok hızlı bir şekilde mobil dünyaya adapte olmasını sağlayarak firmaların mobilleştirmesini kolaylaştıran Xamarin, Visual Studio 2015 ile entegre bir şekilde geliyor, platform hakkında detaylı bilgi almak ve denemek isterseniz xamarin.com adresine gidebilirsiniz.

Bu söyleşimizde sigortacılık sektörüne çözümler üreten SFS firmasının Xamarin ile geliştirilen iNet InsuRRate uygulamasını ele alıyoruz.xamarin_cross

Firma ve Çözüm ile Tanışma

Firmanızdan bahsedebilir misiniz? Hangi sektöre çözümler üretiyorsunuz?
1992 yılında kurulan SFS, kendi alanlarında lider ve rekabet gücüne sahip onlarca  büyük sigorta kurumu AIG Sigorta, Liberty Sigorta, Cardif Sigorta, Sompo Japan Sigorta vb.), binlerce sigorta aracısı (Marsh, AON vb. ) ve diğer sigorta oyuncuları SFS’nin yenilikçi sistem ve servislerini tercih etmiştir.

SFS,  bulut tabanlı uçtan uca sigorta yazılımı ve sigorta işbirliği ağ sistemlerini tüm sigorta ekosistem oyuncularına sunuyor. SFS çözümleri, hayat, hayat dışı, sağlık, emeklilik, kredi, ihracat kredi, tekafül ve kooperatif sigortacılığı gibi sigortacılığın tüm branşlarında sigortacılık iş süreçlerini ve iş akışlarını desteklemek için gerekli esnekliği sunmaktadır.

EBRM, CRM, EBPM ve SaaS tabanlı altyapısı sayesinde esnek, kolay yönetilebilir ve müşterilerine özel çözümler ile katma değer sağlıyor. Sektör dinamiklerini takip eden, AR-GE projeleri geliştiren ve konusunda deneyimli 90+ ekibi ile sektörün ihtiyaçlarına yenilikçi yaklaşım ile yön vermeye devam ediyor.

xamarin-cross_2

Ne zamandır mobil çözümler üretiyorsunuz?
2006 yılından beri mobil çözümler üzerinde çalışıyoruz.

Çözümünüzden bahsedebilir misiniz? Hangi teknolojileri kullandınız?
“iNet InsuRRate” isimli uygulamamız yenilikçi sigorta satış yönetimi sunan, akıllı mobil cihazlar dahil  her türlü platform üzerinde çalışan, Bulut Bilişim Teknolojisinde geliştirilmiş uçtan uca çözüm sunan yenilikçi Online Sigorta Satışuygulamasıdır.

Sigorta Şirketlerinden gerçek zamanlı ve karşılaştırmalı teklif almanızı, aldığınız teklifin poliçeye dönüşmesini sağlar. Poliçe yenilemelerinizle beraber çapraz satış, kampanya yönetimi ve hedef takibi yapmanıza imkan verir.  Gelişmiş raporlama ve dashboard özelliği sayesinde performans ve verimliliği ölçebilme yeteneğine sahip olabilirsiniz.

Servis Katmanı ve Web Arayüzü, Microsoft tarafından üretilen .NET Framework tabanlı MVC mimarisi ile geliştirildi.

Mobil için ise Windows, iOS ve Android platformlarına çıktı sağlayabilen Xamarin platformunun Forms arabirimi kullanıldı.

Projenizde Xamarin ile uygulama geliştirdiğinizi söylediniz, bu platformla ne kazanç sağladınız?
Öncelikle ifade etmekte fayda var; yıllar boyu Microsoft teknolojilerini kullanmış bir firma olarak Xamarin’in doğmasına taban hazırlayan Microsoft hamlelerini heyecanla izledik ve oluşumunu sabırla bekledik. Xamarin Platformunun 3.x versiyonundan itibaren artık kullanma zamanı diyerek gündeme aldık.

Xamarin, Shared proje konsepti ve Xamarin.Forms arabirimi kullanmış olmamız üç platform için yazılan kodu %96’lık bir oranla ortaklaştırarak, bizi benzer yaklaşımdaki platformlara nazaran beklentimizin çok ilerisine taşıdı.

Visual Studio ile uygulama geliştirme sizlere ne gibi avantajlar sundu?
Visual Studio’nun geliştiricilere sağladığı faydalar oldukça fazla, VS’yi sadece bir ürün olarak değil tüm 3rd party add-on’ları ile farklılaşan, TFS ile bütünleşen ve alışkanlıklarımızı Xamarin’in core’u ile destekleyerek sürdürmemizi sağlayan eko sistemi düşünerek değerlendirmek daha doğru, bu sistem zaten en yakın rakiplerinin 5 yıl kadar (minimum) önünde bir gelişim süreciyle seyir ediyor.

Fikirden hayata geçiş

xamarin_cross_3

Uygulamanızı geliştirmek ne kadar sürdü?
6 Ay

Uygulama geliştirme süreciniz nasıl geçti?
Projeye başlarken zorlu bir sürecin bizi beklediğini fark etmiştik. Entegre olmamız gereken bir çok firma ve arayüzlerini oluşturmamız gereken 4 farklı platform analize başlamak için bizi beklemekteydi.

Servis katmanını ve web arayüzünü oluşturan ekiplerimiz entegrasyonlarını birer birer azaltırken ve web arayüzünü şekillendirirken mobil uygulamalar için hangi platformun kullanılacağı büyük bir soru işareti olarak önümüzde durmaktaydı. O dönem bu süreç o kadar uzadı ki web arayüzleri responsive olarak üretildi.

Tam bu aşamada Xamarin’in yeterince inceleme yapılamadan seçilmesi hayatım boyunca içinde bulunduğum en büyük riskti.

Sonra aradan sadece 3 ay geçmiş olmasına rağmen Android ve iOS uygulamalarının testlerini başlattığımızı hatırlıyorum.

En büyük avantajı nerede gördünüz?
Yabancı olduğunuz Android ve iOS gibi platformların doğal bir getirisi olan kavramları derinlemesine öğrenmek zorunda kalmadan .NET dünyasında alışkın olduğunuz kavramlarla çalışmak projede çalışan tüm arkadaşlarımızın Xamarin platformuna çok hızlı bir şekilde entegre olmasını sağladı.

Xamarin.Forms ile oluşturulan bu yaklaşım; rahatına ve alışkanlıklarına düşkünlüğü ile tanınan “Developer” karakterlerinin genel enerjisini yükselterek işin kalitesini yukarı çekmemizde önemli bir basamak oluşturdu.

Ortaklaşan %96 oranındaki kod genel proje süresini %40 seviyesinde kısaltarak her açıdan fayda sağladı.

En zorlandığınız alan neresiydi?
Xamarin kullanmaya karar verme aşaması en zoruydu, riskliydi. Kararın alınmasında en büyük dayanak noktası Microsoft’un Xamarin’e destek veriyor olmasıydı. teknolojisende.com  Çünkü ürünleriyle yakın temasta geçen 20 yıldan sonra Microsoft’a güvenebileceğimizi biliyorduk.

xamarin_cross_4

Diğer Yazılım Geliştiricilere Tavsiyeleriniz

Xamarin ve Visual Studio ile uygulama geliştirecek diğer yazılım geliştiricilere ne gibi önerileriniz olabilir?
Visual Studio’yu açıp, proje şablonlarından yeni bir Xamarin Forms Shared uygulaması açın ve bugüne kadar ne yapıyorsanız onu yapmaya devam edin. Windows, iOS ve Android uygulamaları üretiyor olacaksınız.
Sizler de kendi organizasyonlarınız için Xamarin ve Visual Studio 2015 kullanarak tüm platformlara mobil uygulama geliştirebilirsiniz. Xamarin ve Visual Studio ile geliştirilen en kapsamlı projelerden birisi olan bu uygulama ile bilgi birikimlerini mobil dünyaya hızlıca taşıyan SFS firmasına teşekkür ediyoruz.

Haberin Kaynağı: blog.microsoft.com.tr

Yazan: İbrahim Kıvanç

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz