Uzay yetkilileri, bu gibi araştırmaların hırslı, askeri disiplinli, Beijing’in ülke ilerlemesinin simgesi olarak gördüğü milyon dolarlık uzay programına sahip  Çin’e bu alanda ‘dünya lideri’ olma fırsatını verebileceğini söylediler.

Yerçekimsel dalgalar  uzay-zaman kumaşındaki kırışıklıklara doğrudan kanıt oluşturmaktadır ve  bunun ilk izlenimleri US bilim adamları tarafından geçen hafta duyuruldu. Xinhua resmi haber ajansı; Çin Bilim Akademisi (CAS)’nin uzay temelli yerçekimsel dalga tespit projesi için bir teklif sunduğunu bildirdi.

Çin felsefesini sembolize eden ve ying-yang simgesiyle sembolize edilen ‘supreme ultimate’ den sonra adlandırılmış önerilen Taiji programı, kendi yörüngesine uydular gönderebilecek veya Avrupa Uzay Ajansının eLISA girişimiyle ekipman paylaşımı yapabilecek.

Ayrıca, CAS Yüksek Enerjili Fizik Enstitüsü, Tibet’te kara üslü bir proje önerirken, Sun Yat-sen Üniversitesi, uzaya uydular fırlatmayı teklif etti. Eyalet basını; bu üç projenin henüz hükümet onayı aldıklarını belirtti.

Grafik, yerçekimsel dalgaların ne olduğunu, ve nasıl tespit edildiklerini açıklıyor Ancak, Çinli fizikçi Hu Wenrui,People’s günlük gazetesine: “Eğer kendi uydularımızı fırlatabilirsek, yerçekimsel dalga araştırmalarında dünya lideri olma şansını yakalarız.” dedi. “Başarı, karar verenlerin azmine ve ülkenin yatırımına bağlıdır.

cinde-uc-yer-cekimsel-dalga-projesi-aciklandi

” diye ekledi. Çin Bilim Akademisinden onaylı sosyal medya hesabında: “Eğer bunun gibi son derece hassas bir teknolojik projede yer alabilirsek, bu kısa sürede ülkemize imalat endüstrisinde dev bir teşvik sağlayacaktır.” denildi. Geçen hafta, bilim adamları, US temelli İnterferometre Yerçekimsel Dalga Gözlemevi(LIGO) ile 1.3 milyar yıl önce iki kara deliğin çarpışması sonucu oluşan dalgaların tespit etiklerini söylediler.

Laboratuvarın yetkili müdürü , bunun, dört yüzyıl önce Galileo’nun teleskopu kullanıp modern astronomi devrini açması ile kıyaslanabilecek bir keşif olabileceği şeklinde övgülerde bulundu.

Kaynak: futurism.com phys.org

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz