Filmlerde görmeye alışkın olduğumuz bir durum, SkyLock adlı uygulama ile gerçek yaşamda da mümkün oluyor ve sadece cep telefonu numarası yazarak, kişinin yerini tespit etmek kolaylıkla sağlanıyor. Tabii bu durum şimdiden büyük bir tehlikeyi de beraberinde getiriyor. Zira bu uygulama, kullanıcılar için gizlilik kavramını tamamen ortadan kaldırmakta.

İstihbarat Amaçlı Uygulamalar Halka Sunuluyor

Normalde sadece ülkelerin istihbarat birimleri ya da belli devlet birimleri tarafından kullanılan bu tür uygulamalar, normalde halka sunulmazdı. Fakat SkyLock, bu duruma çok farklı bir bakış açısı getirerek, bu uygulamayı halka sunuyor. Örneğin bir polis merkezinde, cep telefonu sinyali ile yer tespit etme görevinde bulunan polis memuru gibi, sıradan bir vatandaşta bu tür uygulamalar ile cep telefonu numarası ile elde edeceği sinyal üzerinden yer tespiti yapabiliyor.

Tehlikesi Çok Büyük

Başta gizlilik kavramını tamamen ortadan kaldıran bir uygulama olması ile dikkat çeken bu sunum, temelde bir çok farklı tehlikeyi de beraberinde getiriyor. Zira bu tür uygulamalar, niyeti kötü olan bir çok kişi tarafından rahatlıkla kullanılabiliyor. Haliyle insanlar saklandıkları, kaçtıkları, görüşmek istemedikleri kişilerden uzak kalamaz hale geliyor. Çünkü tek bir telefon numarası bilgisi edinerek adresinizi bulabiliyor hiç bir zaman görüşmek istemediğiniz kişi. Haliyle gizlilik ihlali ve beraberinde gelen tehlikeler kaçınılmaz oluyor.

Tüm Dünyada Satışta

Gizliliği tamamen ihlal eden bu uygulama, tek bir ülkede de satılmıyor. Afrika, Meksika, Birleşik Arap Emirlikleri ve Nijerya gibi bir çok farklı ülke de bu uygulamanın satışı söz konusu. Tüm dünyada satışı olan bu uygulamayı durdurmak ise oldukça zor. Zira uygulama, operatörler arasında ki SS7 adı verilen paylaşım sistemine dahil olarak veri alıyor. Bu nedenle engellenmesi de doğal olarak zor bir konuma geliyor.

Teknolojisende.com ekibi olarak umuyoruz ki bu tür uygulama ülkemize girmez. Zira girmesi halinde kısa süre içerisinde yaygınlaşacağı ve bir çok ciddi soruna neden olacağı aşikâr.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz