Uluslararası bir gökbilimci takımı, yerden bir teleskop kullanarak, 39 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir dış gezegen çevresinde bir atmosfer izleri tespit etti. Bu dış gezegen, bizimkinden çok daha büyük değil, ve bir atmosferi barındırdığı bilinen dünya dışı ilk gezegen olarak tanımlandı.
Bu son keşiften önce, gökbilimciler, süper Dünya 55 Cancri e’yi de içeren yalnızca iki süper Dünya boyutundaki gezegende atmosferi doğruladılar. “Süper-Dünya” terimi uygun; Bu gezegen sekiz Dünya kadar ağırlığa sahiptir ve yüzey sıcaklığı 2.050 santigrad derecede yanmakta. Kabul edelim, 55 Cancri e, hiç de dünya benzeri değil.

Exoplanet GJ 1132b‘nin etrafındaki atmosferin keşfedilmesini bu kadar ilginç kılan şey de budur. Astronomical Journal’da anlatıldığı gibi, bu gezegen sadece 1.6 Dünya kütlelerinde ağırlığa sahip olan ve kendi gezegenimizden biraz daha büyük ve Dünya’nınkinden 1.4 kat daha büyük bir yarıçapa sahiptir. Kendi atmosfere sahip en düşük kütleli süper-dünya’dır. Bu, yabancı hayatı bulma arayışında atılmış önemli bir adım.

Gökbilimciler bir süre GJ 1132b‘yi biliyorlardı, ancak Max-Planck Astronomi Enstitüsü tarafından yönetilen bir ekip kimyasal bileşiminin daha iyi anlaşılmasını istedi. Şili’deki 2.2 metrelik ESO / MPG teleskobunda GROND görüntüleyiciyi kullanan gökbilimciler, her 1.6 günde bir kırmızı cüce yörüngesinde gezdikçe gezegeni farklı dalga boylarında taradılar.

Ortak yazar Paul Mollière, Gizmodo ile yaptığı röportajda, “Gezegenin yıldızının önüne geldiğinde yıldızdan gelen ışığın miktarının ne kadar kuvvetle düştüğüne baktık” dedi. “Bunu, çoklu renk filtrelerinden geçirdik ve sonra gezegenin bu filtrelerden birinde daha yıldız ışığı bloke ettiğini gördük. Dolayısıyla, o özel rengin ışığı altında bakıldığında, gezegen düşünülenden daha büyük “dedi.

Bu “daha büyük” bakış açısı, olasılıkla su ve metan buharından oluşan bir GJ 1132b etrafında bir atmosfer bulunduğunu düşündürmektedir. Bu atmosfer, belirli bir frekanslı kızılötesi ışığa bakıldığında (gezegenin daha büyük görünmesine neden olur) opaktır, ancak diğer frekanslarda görünmezdir. Atmosfersiz bir gezegende gördüğünüz şey bu değildir.

Çalışmaya dahil olmayan Warwick Üniversitesi’nden fizikçi Tom Louden, astronomların nispeten küçük bir zemin tabanlı teleskop kullanarak bu gözlemleri yapabildiklerinden etkilendi. Gizmodo, “Ekstrakranelerde atmosfer özelliklerini saptayan diğer çalışmaların büyük kısmı ya sanat ortamında kullanılan teleskoplardan ya da yerde daha büyük teleskoplardan oluşuyor” dedi.

Bu artık bir atmosfere ev sahipliği yapan en küçük extrasolar gezegendir. Louden, bunun ilginç bir şekilde, atmosferlerin tespit edilmediği diğer eksplranetlere göre “Dünya benzeri” olma ihtimalini çok daha düşük buluyor.

Temelde, Dünya benzeri bir gezegende bir Dünya benzeri atmosferi keşfetmek için teknolojik bilgi birikimimiz olmadığından ve algılayabileceğimiz atmosferlerin, yaşamı barındıramayacak kadar derin, kalın monstrositeler olduğunu söylüyor. (Ya da en azından, hayat bildiğimiz gibi). Umarım, önümüzdeki yıl James Webb Uzay Teleskobunun fırlatılmasıyla , bu değişecek ve nihayet aradığımız Earth 2.0’ı bulacağız.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz