Teknoloji nerelere geldi değil mi? Eminim ki bazen siz de bunu aklınızdan geçiriyorsunuzdur. Bilgisayarı bulabilirsek, yazıcı arardık bir zamanlar. Bilgisayarda yazı yazıp da onu somut bir şekilde elimizde tutmak ne de büyük bir olaydı hâlbuki. Oysa şimdi her evde bir bilgisayar ve ona bağlı bir yazıcı var. Kâğıdı koyuyorsunuz, bilgisayardan yazdır komutu veriyorsunuz, çeşitli sesler eşliğinde yazınız kâğıda basılıyor. Peki, 3d yazıcı diye bir şey duydunuz mu? Yanlış duymadınız. Bir penseyi belirli bir hammaddeyi işleyerek yapabiliyor. Hem de aynısını. Bunun faydaları ilerleyen dönemlerde daha da fark edilecek elbette. Hemen hemen her alanda kullanılmaya başlanacak. Daha şimdiden 3d yazıcılarla harikalar yaratılıyor. Belki de daha sonra, arabalar bile 3d yazıcılardan çıkacak. Neden olmasın ki? Çeşitli heykeller bu yazıcılar ile ortaya çıkacak. Belki de sanat, 3d yazıcılarda oluşturulan nesnenin çekline göre belirlenecek. Böyle bir yazıcı ne kadar garip değil mi?

3d yazıcı demek anladığınız üzere 3 boyutlu yazıcı demektir. Yani evinizdeki yazıcılardan baya bir farkı var. Kâğıdı koyarak kullandığınız bir yazıcı değil. Hammaddesini yazıcının içine koyuyorsunuz ve yazdırmak  istediğiniz ne varsa aynısını yapıyor. Öyle bir sistem oluşturulmuş ki ölçüyor, biçiyor, hesaplıyor, en ince ayrıntılarına kadar 3 boyutlu modelde ne varsa aynısını oluşturuyor.3d yazıcılar bahsettiğimiz üzere 3 boyutlu nesneleri bünyesinde oluşturabilmektedir. Özel hammaddeleri kullanarak, kalıplama sisteminde çalışmakta ve bilgisayar programları ile oluşturulan çizimleri gerçek, somut hale getirebilmektedir. Örneğin Autocad programı ile çizilen  bir çaydanlığı ele alalım. 3d yazıcıya bu  model yüklendiğinde, kısa bir süre sonra aynısını elinize alabilirsiniz. Yazıcınız sizin için birçok nesneyi yazabilecektir. Yani yazmak demekteki amacımız, 3d olarak  oluşturabilmesidir.

3D yazıcıların insan hayatına da oldukça pozitif etkileri var. Üstelik her geçen gün gelişen teknoloji ile bu faydaların sayısı oldukça artacak. Örneğin implant yaparken 3d yazıcılardan faydalanılmaya başlandı bile. Üstelik böyle olunca hem maliyet azalacak, hem de oluşturulma zamanı oldukça kısalacaktır. Bu da sektörün gelişmesine, daha kısa sürede daha farklı üretimlerin yapılmasına yol açacaktır. Belki de implant konusunda çağ atlanacak, hasta daha dişçi koltuğundan kalkmadan takma dişi yapılabilecek. Olması elbet istenmez ama herhangi bir kazada bir uzuvlarından birini kaybeden bir kişiye, özel maddeden imal edecek, 3d yazıcı ile yapılabilecek takma bir uzuv geliştirilebilir. Geliştirilebilir dedik ama bu yöntem kullanılmaya başlandı bile. Sadece motor ve bazı parçaları hariç hemen hemen tüm parçalar 3d yazıcılar ile hayat bulmaktadır. Sadece modellemek kafi. Minik bir fil çizdiniz ve bunu 3d yazıcıya aktardınız. Üstelik renkli yapabilmeniz mümkün. Bu yazıcının kabiliyetine ve kalitesine göre değişiklik gösterir. Geçenlerde ünlü bir belgesel kanalında izlemiştim. Bir İngiliz anahtarını önce tarayıcıdan geçirdiler ve 3d modelini oluşturdular. Daha sonra 3d yazıcıya aktardılar ve İngiliz anahtarının aynısını elde ettiler. Üstelik dişli sistemi bile çalışıyordu. Açılıp kapanabiliyordu. Sadece yapıldığı malzeme nedeniyle biraz hassastı o kadar. Yani çok sağlam bir anahtar olmadı. Fakat bunu, metal tozlarından oluşan kaliteli kartuşlar ile yapabilirsiniz. Böyle bir durumda belki orijinali kadar sağlam bir İngiliz anahtarına sahip olunabilir.

Teknoloji geliştikçe üretilen ürünler de aynı oranda gelişim gösterebilmektedir. Söz konusu 3d yazıcılar ile sanayide önemli adımlar atılacaktır. Bakıldığı zaman 3d yazıcılar ile son 20 yılda önemli adımlar atılmıştır. Hediyelik eşya diye aldığımız birçok ürün, 3d yazıcıdan çıkmış olabilir. Neden olmasın ki? Hem pratik hem de daha ucuza mal ediliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz