Norveç, 2025 yılında ülkede petrol türevleriyle çalışan otomobil satışını yasaklama kararı aldı. Peki bu karar ne aşama uygulanabilir?
Norveç, petrol ürünleriyle (benzin/dizel) çalışan otomobilleri yasaklamayı tartışıyor.

Ülkenin en büyük gazetelerinden birine nazaran, ülkenin dört büyük siyasal partisi 2025 senesinde ülkede petrol ürünleriyle çalışan yeni otomobillerin satışını yasaklamak konusunda anlaştılar.

Norveç hem de dünyanın en büyük petrol ihracatçılarından biri sadece buna rağmen temiz ve ekonomik enerji kaynakları mevcutken ülkede petrol kullanımı tepki görüyor. Gene de ekonomiyi sarsmaması için bu geçişin çok yumuşak yapılmasına dair tartışmalar da devam ediyor.

Öte taraftan şu anda bile ülkedeki satılan yeni otomobillerin dörtte biri elektrikli/hibrit modellerden oluşuyor. Tesla’nın da en çok otomobil sattığı ülkelerden biri Norveç. Eğer fosil yakıt kullanan araçların satışı yasaklanacak olursa, şimal Avrupa’lı ülke bu mevzuda Hindistan’la birlikte dünyada ilk olacak.

Hindistan da çok yakın gelecekte petrol türevleriyle çalışan otomobil satışlarını durdurma planı bulunuyor. Ancak Hindistan’ın alt yapısı tüm ülkede elektrikli otomobillerin kullanılmasına şimdilik uygun olmasa da Norveç bu mevzuda çok yol kat etmiş, temiz enerji kullanımı mevzusunda önder ülkelerden biri.

Norveçlileri zorlayacak tek husus, komşu Avrupa ülkelerinde elektrikli otomobillerin yaygınlaşmasının gecikmesi olacak. Avrupa içinde ülkeler içinde kara yolu ile gezi çok kolayken, elektrikli otomobiliyle komşu ülkeye geçecek bir Noveçli’nin aracını şarj edecek istasyon bulmakta zorlanması bu uygulamanın gecikmesine niçin olabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz